OLIMPIJSKE IGRE 2021

olimpijske igre 2021

 

Ker sta skate in bmx postala tako popularna športa sta se uvrstila tudi na Olimpijske igre 2021.

Oba športa sta že trdno uveljavljena na mnogih velikih tekmovanjih, kot so X games, Street League, Dew Tour in veliko drugih. Tudi v Evropi imamo veliko pomembnih tekmovanj na svetovni ravni, kot so Copenhagen open, Mystic cup, Bazel contest…
V Evropi je za infrastrukturo, ki je primerna za izvajanje teh športov boljše poskrbljeno, imajo skate in bmx šole, krožke, tekmovanja in veliko ostalih dogodkov, ki prebivalcem mest omogočajo izbiro med veliko športnimi aktivnostmi. V Sloveniji primerna infrastruktura krepko primankuje, zato se tudi dogodki, šole in krožki ne morejo izvajati. Zaradi našega znanja, izkušenj in velike potrebe po gradnji primernih parkov, je naša vizija pri Wallnut Skateparks graditi parke, ki so varni, omogočajo dolgoleten razvoj posameznikov in modernega športa ter se lahko primerjajo s parki v evropskih mestih.

Potek tekmovanja za Skate in bmx freestyle na Olimpijskih igrah:

Skate tekmovanje bo razdeljeno na dve panogi:
– Park
– Street

“Park” tekmovanje obsega dva kroga: predtekmovanje in finale. V predtekmovanju bo dvajset tekmovalcev  nastopilo v štirih krogih po pet tekmovalcev. Prvih osem tekmovalcev iz skupne razvrstitve se bo uvrstilo v finale. V vsakem krogu se najboljša od treh 45-sekundnih voženj šteje kot njihov zadnji rezultat. Pet sodnikov uporablja točkovno lestvico 0-100,00. Najvišji in najnižji rezultati za vsako vožnjo se ne štejejo, iz preostalih treh rezultatov se izračuna povprečje na dve decimalni mesti, kar določi končni rezultat.

“Street” tekmovanje je sestavljeno iz dveh krogov: predtekmovanja in finala. V predtekmovanju bo dvajset tekmovalcev najprej nastopilo v štirih krogih po pet tekmovalcev. Prvih osem iz skupne razvrstitve se bo uvrstilo v finale. V vsakem krogu bodo tekmovalci izvedli dve 45-sekundni vožnji in pet trikov. Pet sodnikov uporablja točkovno lestvico od 0 do 10,0. Najvišji in najnižji rezultati za vsako vožnjo ali trik se ne štejejo, iz treh preostalih pa se izračuna povprečje na eno decimalno mesto natančno, tako bodo dobili končni rezultat. V vsakem krogu se dodajo štirje najvišji rezultati tekmovalca ali trika, da se ustvari njihov zadnji rezultat v krogu.

Bmx freestyle tekmovanje:

Kolesarji bodo sodelovali v dveh 60-sekundnih vožnjah, nato bodo ocenjeni glede na njihovo uspešnost za vsako vožnjo, kolesarji pa bodo razvrščeni glede na njihov povprečni rezultat. Najuspešnejši kolesar bo v finalu nastopil zadnji. To pomeni, če ima kolesar v prvi vožnji slab rezultat, ima na voljo še drugo vožnjo. Ena izmed taktik, ki jo uporabljajo kolesarji je, da sprva vozijo manj tvegano, nato pa v celoti izkoristijo izjemne trike in izvirnost. Kolesarji, ki tekmujejo zadnji, še posebej v finalu, imajo prednost, ker vidijo, kako so se odrezali prejšnji kolesarji, in to izkoristijo s prilagajanjem svojih trikov.